luni, 2 aprilie 2012

JANE EYRE

     
  JANE EYRE
                                  de  Charlotte Bronte



         
 
          Charlotte Bronte  (n. 21aprilie 1816– d. 31 martie1855) a fost o romanciera si poeta engleza, sora mai mare a celorlalte doua scriitoare: Emily Bronte si Anne Bronte.Charlotte Bronte, care obisnuia sa foloseasca pseudonimul de Currer Bell, este cunoscuta pentru cartea ei JANE EYRE unul dintre cele mai celebre romane din literatura engleza.
              Publicat în 1847 a devenit, intre timp, un clasic al literaturii britanice, romanul a fost ecranizat de peste 15 ori.
          Citind aceasta opera am asitat la o multitudine de situatii precum descrierea locurilor ,iubirii si nu in ultimul rand  a situatiilor tragic prin care trece Jane Eyre.
          In aceasta opera se intalnesc atat trasaturi romantice cat si clasice.  Protagonista acestei opere ramasa orfana de mica este  nevoita sa locuiasca alaturi de familia instarita a matusii sale Reed, care se comporta foarte urat cu ea. Trimisa la un internat pentru orfani, copila se confrunta cu aceeasi atitudine rautacioasa, venita si din partea conducerii institutiei, domnul Brocklehurst. In acest timp petrecut la internat, Jane o intalneste pe cea care avea sa ii devina cea mai buna prietena, Helen Burns, dar care din cauza tifosului si a conditiilor  in care este tratata, moare chiar in bratele sale. Urmand sfatul profesoarei, domnisoara Temple cea care i-a inteles suferinta din sufletul ei de copil batut de soarta, se dedica studiilor, incercand sa lase în urma umilintele zilnice la care este supusa de catre directorul scolii. Dupa ce a terminat scoala, Jane Eyre reuseste sa fie si invatatoare timp de doi ani, dar pentru ca d-na Temple s-a maritat si a plecat lucurile numai erau la fel ca inainte,iar Jane s-a hotarat sa dea un anunt in ziar pentru ocuparea unui post de guvernanta. Asa Jane ajunge la resedinta unei familii bogate din Thornfield , unde ii va da lectii fetitei stapanului, Adele.La scurt timp  Jane se indragostete   din ce in ce mai mult de domnul Rochester,dar acesta este insurat cu mama Adelei care innebunise si o tinea la etajul 3,dar Jane nu stia lucrul acesta..Nu dupa mult timp Jane este ceruta in casatorie de Rochester, iar o luna mai tarziu are loc ceremonia ,aceasta fiind intrerupta de dezvaluirea adevarului.Dezamagita de tot Jane alege sa plece fara bani ,fata de greul dificultatilor, dar cu ajutorul unei familii  bune isi gaseste un loc de munca fiind profesoara la o  scoala . Cum gandurile i se indreapta tot catre Rochester se hotaraste sa mearga in cautarea lui la Thornfield, unde cu uimire afla ca barbatul a ramas orb, in urma incendiului provocat de sotia sa care era inchisa în casa ce ardea, iar aceasta din urma a murit. Cei doi raman impreuna pentru tot restul vieti,iar in timp ,    domnul Rochester isi recapata partial vederea.
             Acesta opera mi-a provacat un sentiment de tristete,,de singuratate datorita detaliilor prezentate in fiecare intamplare din viata fetei, dar si un sentiment de teama si de curiozitate de ceea ce va urma fiindu-I si ei  teama de cea ce va urma.
                Citind aceasta opera mi-am amintit de prietena mea cea mai buna cu care m-am certat,si dupa ceva timp ne-am simtit lipsa uneia alteia si ne-am cautat din nou ,iar acum suntem prietene la fel de bune.Asa cum din aceasta opera rezulta ca iubirea invinge totul,in cazul nostru invinge prietenia .
           ,, Jane Eyre”de  Charlotte Bronte  mi s-a parut o opera interesanta  datorita modului in care autorul povestete trairile si sentimentele fetei si nu in ultimul rand modul in care aceasta a reusit sa treaca  cu bine peste toate obastacolele vieti.Aceasta fata Jane ne-ar putea fi un exemplu  tuturor prin caracterul ei puternic si prin felul in care ea a luptat pentru a trece peste toate greutatile.
            Aceasta opera  ,,Jane Eyer” de Charlotte Bronte poate fi comparata cu opera  “Singur pe lume “ de Hector Malot,   deoarece si aici este prezentata viata unui baiat pe nume Remi care infrunta obstacolele vietii de mic copil fara sa isi piarda speranta.





Olteanu Alexandra 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu