În linie dreaptă-
Jeffrey Archer(n. 15 aprilie 1940)
„Dacă visul tău este destul de mare, nici măcar duşmanii nu te vor opri…
Povestea lui Charlie Trumper – născut la începutul secolului într-unul dintre cartierele nevoiaşe ale Londrei – este povestea unui succes: a reuşitei în viaţă, în dragoste, în afaceri. Drumul sinuos străbătut de eroul romanului pe fundalul a şaptezeci de ani de istorie zbuciumată va da măsura avatarurilor acestui destin unic, al cărui parcurs a fost construit cu tenacitate, curaj şi trudă.”
Protagonistul romanului, Charlie Trumper, nascut intr-o familie foarte saraca, el reuseste sa mearga la scoala pana la 14 ani. Bunicul lui era singurul om care aducea bani in casa, din vanzarea de legume si fructe, din aceasta cauza Charlie dorea sa preia afacerea bunicului si sa construiasca cel mai mare "caruciuor" din lume. La 14 ani renunta la scoala, iar dupa ceva timp bunicul lui moare, el preluand intreaga afacere. Deoarece el nu reusea sa isi intretina intreaga familie isi mai ia o slujba la o carciuma, unde invata arta negocierii.
Peste 3 ani incepe razboiul, el fiind la varsta potrivita reuseste sa se inroleze in armata lasand caruciorul surorii lui.
Dupa ce a fost pe la un tur de instructaj, ajunge sa lupte impotriva nemtilor in batalia de pe Marna. Acolo el reuseste sa omoara cativa nemti, misiunea lui fiind aceea de a ajunge langa liniile inamice. Nereusind acest lucru se refugiaza intr-o biserica alaturi de colonelul Trentham si de Tommy Prescott, un prieten pe care il intalnise in armata. Dupa ce nu se mai tragea impotriva lor au reusit sa plece de acolo, dar nu inainte ca Tommy sa ia o icoana din biserica. Trentham si Charlie au ajuns teferi in baza lor ,iar prietenul lui Charlie a fost impuscat cand mai erau aproximativ 100 m de baza lor. Tommy ii lasase printr-un testament toate lucrurile lui Charlie, inclusiv tabloul. Charlie isi daduse seama ca Trentham i-a impuscat prietenul, dar fiindca nu mai erau martori el nu a raportat acest lucru. Din acel moment incepe razboiul dintre Trumper si Trentham.
Dupa ce se termina razboiul el afla ca sora lui i-a vandut caruciorul, ea spunandu-le celor din cartier ca Charlie a murit pe campul de lupta. Intre timp Rebecca Salmon, fosta lui colega, dar si partenera reusise sa achizioneze un magazin din alt cartier al Londrei, acesta devenind fundatia Imperiului Trumper.
Ura fata de Guy Trentham a crescut atunci cand Charlie afla ca Guy pleaca in India cu regimentul sau lasand-o insarcinata pe Rebecca dupa ce ii promisese ca o va lua de sotie. Acesta este momentul in care mama lui Guy intra in acest conflict. Dupa ce se naste copilul Charlie a cerut-o de sotie pe Rebecca, care a acceptat pe loc. Deoarece afacerea prospera Charlie reuseste sa mai achizioneze cateva magazine de pe aceeasi strada. La scurt timp Charlie afla ca Guy a murit in Australia.
Dearece mama lui Guy il scotea vinovat de moartea fiului sau pe Charlie, incearca sa ii strice toata afacerea, cumparand alte cladiri de pe aceea strada, acest lucru fiind in zadar.
Dupa moartea bunicului lui Guy, doamna Trentham, mama lui Guy isi da seama ca cea mai mare parte din averea bunicului ii revine fiului lui Guy, adica lui Daniel(fiul Rebeccai si al lui Guy), care facea parte acum din familia Trumper. Doamna Trentham a reusit sa intervina la timp semnand un pact cu Daniel- Doamna Trentham nu mai intervine in afacerea Trumper, iar Daniel renunta la averea bunicului.
Dupa un timp Charlie isi da seama ca pentru a isi construi acest Imperiu are nevoie da terenul pe care il detinea bunicul lui Guy, iar dupa semnarea acelui pact Doamna Trentham il detinea , dar in 2 ani se putea ataca in instanta acest lucru, daca exista alt fiu al lui Guy inafara de Daniel.
In acest moment Charlie detinea deja un adevarat imperiu, dar el isi dorea cel mai mare carucior din lume, acest lucru fiind posibil doar dupa ce Charlie face o calatorie pana in Australia, unde afla ca Guy mai are o fiica, caruia ii revenea intreaga avere a bunicului lui Guy, doar daca se putea dovedii legal.
Chiar in ultima zi din acei 2 ani Charlie a reusit sa demonstreze ca Guy mai are o fiica, aceasta lucrand chiar la Imperiul Trumper.
Preluand tot terenul din acea zona Charlie isi poate vedea visul cu ochii, Imperiul Trumper fiind lasat pe maini bune, adica fiicei lui Guy, mostenitoarea terenului.
Ce sentimente mi-a provocat lectura:
Deoarece autorul a scris cartea din punctul de vedere al fiecarui personaj principal, treceam foarte des de la niste sentimente de neliniste, la unele sentimente de fericire si entuziasm.
Deoarece este scris foarte detaliat textul este usor de inteles, unele sentimente fiind de liniste, calmare.
In punctul culminant cand Charlie reusise sa invinga familia Trentham aveam un sentiment de implinire.
Ce amintiri din experienta proprie mi-a trezit lectura textului:
Probabil partea de la inceput cand protagonistul avea o vointa mare si foarte multe idei, dar si cand personajul ia cele mai exhilibrate decizii, sau cele mai optime.
Ce mi s-a parut interesant:
-felul in care autorul reuseste sa echilibreze opiniile personajelor;
-descrierea detaliata;
-sfarsitul romanului, care il gaseste pe Charlie la peste 70 de ani intr-o piata vanzand legume dintr-un carucior(la fel ca bunicul sau acum 70 de ani);
-sfarsitul romanului mi se mare o idee magnifica, deoarece arata aproximativ exact ca inceputul romanului;
- titlul romanului care reprezinta exact felul cum
-sfarsitul romanului mi se mare o idee magnifica, deoarece arata aproximativ exact ca inceputul romanului;
- titlul romanului care reprezinta exact felul cum
Charlie Trumper a inaintat in viata;
-modul in care autorul reuseste sa nu se departeze
prea mult de aceasta "misiune" a lui Charlie, aceea
de a contrui cel mai mare carucior din lume, chiar
daca mai intervin si alte lucruri;
-accentul pus pe constructia protagonistului;
-felul cum unele personaje( in special Charlie),
reusesc sa treaca de unele situatii care par
imposibile pentru altii;
Cu ce alte texte as putea sa compar romanul:
"A patra putere" scrisa de acelasi autor, se aproprie
foarte mult de acest roman deoarece prezinta viata
unui personaj care are un vis care la inceput pare
imposibil de implinit;
Din literatura romana cred ca se aproprie de nuvela
Alexandrul Lapusneanul prin faptul ca in ambele
opere sunt personaje exceptionale care actioneaza
in situatii exceptionale.
Todor Petru
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu